Zwembad op zonne-energie

Zwembadverwarming maakt het mogelijk om het buiten zwemseizoen te rekken. Het is een investering die zich terugbetaalt. Vooral in een land als Nederland, waar we vaak geen pijl kunnen trekken op de weersvoorspellingen, is een zwembadverwarming ideaal. Waar veel zwembadverwarmingen voor veel energiekosten zorgen, is het ook mogelijk om gebruik te maken van zonne-energie.

Energiezuinigheid van een zwembadverwarming op zonne-energie

De aanschaf van een zwembadverwarming op basis van zonne-energie kost meer dan een doorsnee warmtepomp. Wanneer je echter veel gebruik maakt van je zwembad is het de moeite uiteindelijk zeker waard. Doordat je op energie bespaart is een zwembadverwarming op zonne-energie op langere termijn voordeliger, waardoor de aanschafkosten terug kunnen worden verdiend.

Gebruik van zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om door middel van zonne-energie een zwembad op te warmen. Eén daarvan is door gebruik te maken van zonnepanelen. Door middel van zonnepanelen warmte opwekken kan door gebruik te maken van een warmtewisselaar, maar het kan ook zeker zonder. Ten eerste bespaar je in dit geval op de aanschafkosten van een warmtewisselaar en ten tweede is het rendement hoger van de collector wanneer er sprake is van een lagere temperatuur.

Ideale combinatie: zwembadverwarming op zonne-energie én warmtepomp

Het nadeel van zwembadverwarming met zonne-energie is dat je er niet tijdens alle omstandigheden het optimale rendement uit kunt halen. Wanneer het bijvoorbeeld regent is zonneverwarming op zonne-energie minder efficiënt. De ideale situatie is wanneer zonne-energie wordt gecombineerd met een warmtepomp, waarbij de zonnecollectoren voor de warmtepomp te dienen worden geplaatst. Op deze manier zal de warmtepomp alleen zijn werk doen wanneer de zonnepanelen niet voldoende in staat zijn het verwachte werk te leveren. 

Algemene informatie
Contactgegevens

Wilt u wat vragen?
Copyright © 2024 - zwembadexperts.nl | Sitemap